Budoucnost se stala realitou

foto: archiv společnosti Worm UP

2 301

Všichni již mluví o tom, jak se proteiny z hmyzu stanou jedním z pilířů naší stravy v budoucnosti. Ale ta přichází už teď. Unikátní český start-up se pustil do přípravy slaných pochoutek z hmyzu – křupavých červíků Worm UP. Ty můžete použít nejen samostatně k „mlsání“, ale také přidat do jídla a připravit si netradiční pizzu nebo špagety.

Reklamy

Je to zvláštní pocit. Kdo se odváží první. Na stole jsou místo tradičních brambůrek a jiných pochutin k vínu, mističky s upraženými červíky. Situace je napjatá. Kdo se odváží první ochutnat netradiční pochoutku? Občas se někdo ušklíbne a radikálně prohlásí, já nikdy! Pak se najde odvážlivec, který jednoho červíka vezme opatrně do ruky a dá do úst. A pak natáhne ruku po druhé a po třetí. A pak se přidají ostatní.  Ano, je to zábavné a dobré.  Exotické červíky domácí produkce najdete i ve Vamberku, kde firma Worm UP sídlí.

Křupavé červíky od firmy Worm UP můžete pojídat třeba jen tak i k pivu
Křupavé červíky od firmy Worm UP můžete pojídat třeba jen tak i k pivu

Jedlý hmyz představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je přítomnost vápníku, železa a zinku. A právě tyto skvělé vlastnosti hmyzu nadchly Libora Sloupenského, který společnost Worm UP založil a stal se tak prvním výrobcem slaných hmyzích pochoutek v celé Evropské unii. V současné době jsou křupaví červíci na trhu ve třech podobách – se solí, s chilli a s česnekem.

Reklamy

Poprvé jsem hmyz ochutnal na jedné přednášce v Brně, kde mě to ihned nadchlo. Definitivně jsem se rozhodl při jednom kurzu osobního rozvoje. Došlo mi tehdy, že vše, co jsem v životě prožil, a vše, co jsem, mě vede právě k této práci. Hned druhý den jsem na tom začal pracovat,“ popisuje zrození unikátního projektu zakladatel firmy Libor Sloupenský.

Momentálně firma produkuje kolem 5000 pytlíků křupavých červíků za měsíc, ale každý měsíc téměř zdvojnásobí výrobu. Její vizí do budoucna je začít skutečně nahrazovat maso ze savců ještě výživnějším masem z hmyzu.

Lidé si často myslí, že je to nesmysl, a představují si, že budou mít na talíři místo steaku třeba brouka. Skutečnost je ale taková, že hmyz se dá rozemlít a znovu spojit do podoby, která hmyz vůbec nepřipomíná. Většina masa, které dnes konzumujeme, je také rozemleta nebo jinak upravena a nemá svou původní podobu. Takový hmyzí burger bude jednou velká pochoutka,“ věří Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy Worm UP.

Křupavé červíky lze koupit na e-shopu firmy na http://www.worm-up.com a najdete je také na facebooku firmy Worm UP.

Tak neváhejte a ochutnejte.

Mohlo by se vám také líbit